Biztonságtudományi Szemle https://biztonsagtudomanyi.szemle.uni-obuda.hu/index.php/home <p>A <strong>Biztonságtudományi Szemle</strong> a biztonságtudomány nemzetközi, lektorált, szakmai és tudományos folyóirata.</p> <p>A<em><strong> folyóirat célja</strong></em> a biztonságtudomány területén, vagy ahhoz kapcsolódó területeken dolgozó szakemberek és a téma iránt érdeklődők számára a biztonságtudomány tágan értelmezett diszciplináris keretébe tartozó tanulmányok, kutatási jelentések, beszámolók, könyvismertetők megjelentetése, s ennek révén a biztonságtudatosság és a biztonsági kultúra fejlesztése.<br><strong><em>Megjelenés</em></strong> negyedévente, jellemzően magyar, eseti jelleggel idegen nyelven. Konferenciákhoz és témákhoz kapcsolódóan különszámok, tematikus számok alkalmi jelleggel magyar, vagy idegen nyelven jelennek meg.<br>A Biztonságtudományi Szemle folyóiratban csak két független lektor által lektorált és megjelentetésre alkalmasnak tartott tanulmányok jelenhetnek meg. A beküldött kéziratoknak formai és tartalmi szempontból egyaránt meg kell felelnie a Folyóirat weboldalán közölt elvárásoknak. El nem fogadott kéziratokat nem áll módunkban visszaküldeni.<br>A Biztonságtudományi Szemle folyóiratban megjelenő cikkek az Óbudai Egyetem Digitális Archívumában (ÓDA) archiválásra kerülnek. <br>Az Óbudai Egyetem munkatársainak és hallgatóinak a Folyóiratban megjelent tanulmányait az Egyetemi Könyvtár munkatársai rögzítik a Magyar Tudományos Művek Tárában (MTMT).<br><br><strong>Rovatok:</strong></p> <p>Anyagbiztonság<br>Biztonságfilozófia és -történet<br>Biztonságpolitika<br>Biztonságtechnika<br>Biztonságtudatosság<br>Domotika<br>Egészségbiztonság<br>Élelmiszer-biztonság<br>Gazdasági biztonság<br>Hadbiztonság és rendvédelem<br>Információbiztonság<br>Ipar- és üzembiztonság<br>Jog- és társadalombiztonság<br>Könyvismertetés<br>Környezetbiztonság<br>Közlekedésbiztonság<br>Létesítménybiztonság<br>Magánbiztonság<br>Mesterséges intelligencia<br>Munkabiztonság<br>Műszaki biztonság<br>Tűzbiztonság és katasztrófavédelem<br><br></p> hu-HU kollar.csaba@uni-obuda.hu (Dr. habil. Kollár Csaba PhD) kollar.csaba@uni-obuda.hu (Dr. habil. Kollár Csaba PhD) p, 22 dec 2023 11:05:13 +0100 OJS 3.1.1.4 http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss 60 Borító https://biztonsagtudomanyi.szemle.uni-obuda.hu/index.php/home/article/view/408 <p>.</p> Biztonságtudományi Szemle . ##submission.copyrightStatement## https://biztonsagtudomanyi.szemle.uni-obuda.hu/index.php/home/article/view/408 p, 22 dec 2023 00:00:00 +0100 Impresszum https://biztonsagtudomanyi.szemle.uni-obuda.hu/index.php/home/article/view/409 <p>.</p> Biztonságtudományi Szemle . ##submission.copyrightStatement## https://biztonsagtudomanyi.szemle.uni-obuda.hu/index.php/home/article/view/409 p, 22 dec 2023 00:00:00 +0100 Teljes szám - 2023. V. évf. Élelmiszer-biztonság (1.) Különszám https://biztonsagtudomanyi.szemle.uni-obuda.hu/index.php/home/article/view/410 <p><em>.</em></p> Biztonságtudományi Szemle . ##submission.copyrightStatement## https://biztonsagtudomanyi.szemle.uni-obuda.hu/index.php/home/article/view/410 p, 22 dec 2023 00:00:00 +0100 Szerkesztői előszó https://biztonsagtudomanyi.szemle.uni-obuda.hu/index.php/home/article/view/404 <p>.</p> Diána Bánáti ##submission.copyrightStatement## https://biztonsagtudomanyi.szemle.uni-obuda.hu/index.php/home/article/view/404 p, 22 dec 2023 10:41:05 +0100 Általánosságban az élelmiszer-biztonsági rendszerekről https://biztonsagtudomanyi.szemle.uni-obuda.hu/index.php/home/article/view/405 <p>Az élelmiszerek biztonságossága és minősége elengedhetetlen az egészséges táplálkozáshoz. Az élelmiszer-biztonságnak az élelmiszer teljes útján a termőföldtől az asztalig érvényesülnie kell. Ennek biztosításához és a minőség kialakításához elengedhetetlen az egységes szabályozások, szabványok alkalmazása, mellyel nem csak a biztonság és a minőség növekszik, de a termelés hatékonysága is. A különböző szabványok terjedésében a globalizációnak nagy szerepe volt, mellyel már elvárásokká váltak az élelmiszer kereskedelemben, pl. az ISO 22000, FSSC 22000, BRC, IFS&nbsp;szabványok. Ezeknek az alapja a HACCP (veszély elemzés és kritikus ellenőrzési pontok), felsővezetés elkötelezettsége a minőség iránt, erőforrások biztosítása, felelősségi körök meghatározása, élelmiszerbiztonsági előírások, rendszerek működtetése utasítások alapján, dokumentálás. Emellett az elmúlt években hangsúlyt kapott az élelmiszerhamisítás elleni védekezés. Ezek alapján az élelmiszerszektorban lévő vállalkozások egységes irányítás(ok) alapján tudnak működni, mellyel a vállalat értéke, a termék minősége és a vevői megítélés is növekszik.</p> Anita Vidács ##submission.copyrightStatement## https://biztonsagtudomanyi.szemle.uni-obuda.hu/index.php/home/article/view/405 p, 22 dec 2023 10:42:40 +0100 Élelmiszer-biztonsági kockázatelemzés – növényvédőszer-maradékok https://biztonsagtudomanyi.szemle.uni-obuda.hu/index.php/home/article/view/406 <p>Cikkünkben hangsúlyozzuk a növényvédőszerek alkalmazásának szükségességét, ugyanakkor bemutatjuk az ezzel kapcsolatos fogyasztói fenntartásokat és az azokat nem alátámasztó európai uniós koordinált monitoring program eredményeit. Hivatkozunk a világ különböző részein folyó széleskörű nemzeti ellenőrző vizsgálatokra. Hangsúlyozzuk, hogy a növényvédőszerek forgalomba kerülését egységes metodika szerint végrehajtott szigorú ellenőrző vizsgálatok előzik meg annak érdekében, hogy gyakorlati alkalmazásuk, az engedélyezésükkor rendelkezésre álló ismeretek alapján, elfogadható humán és környezetegészségügyi kockázatot jelentsen. Összefoglaljuk a növényvédőszerek engedélyezésének nemzeti és nemzetközi gyakorlatát, a Codex-határértékek kidolgozásának menetét. Ismertetjük a fogyasztók akut és krónikus növényvédőszer-maradék expozíciójának pontszerű és probabilisztikus becslési módszereinek az elveit. Hivatkozunk az EFSA által kidolgozott, egységes élelmiszer-fogyasztási tényező meghatározási metodikájára.</p> Árpád Ambrus, Júlia Szenczi-Cseh ##submission.copyrightStatement## https://biztonsagtudomanyi.szemle.uni-obuda.hu/index.php/home/article/view/406 p, 22 dec 2023 10:44:31 +0100 Mesterséges nanoanyagok az élelmiszeriparban https://biztonsagtudomanyi.szemle.uni-obuda.hu/index.php/home/article/view/232 <p>Az elmúlt évtizedben szemtanúi lehettünk az újabbnál újabb nanoalapú (nanoméretű anyagokat tartalmazó vagy nanotechnológiával előállított) élelmiszerek, innovatív élelmiszer csomagolóanyagok, az úgynevezett „zöld-nanotechnológiás” növénytermesztés, vagy az élelmiszerbiztonság és hulladékcsökkentés fényében bevezetett nano-bioszenzorok fejlődésének. Az élelmiszeriparral kapcsolatos nanotechnológia alapú eljárások kiaknázása és fejlesztése számos szabadalmat eredményeztek, mivel az élelmiszertechnológusoknak és mérnököknek folyamatosan új módszereket kell találniuk az olyan élelmiszerek fejlesztése közben, amelyek globális szinten vonzóak lehetnek a fogyasztók számára. Ugyanakkor a nanorészecskék élelmiszertechnológiában való alkalmazása, a fogyasztók egészségével és biztonságával kapcsolatos aggodalmak miatt nagy kihívást jelent. Ebben a dolgozatban összefoglaljuk a jelenleg elérhető élelmiszerekkel kapcsolatos nanotechnológiai alkalmazásokat, a fejlesztési irányzatokat és ezek élelmiszeriparra gyakorolt hatásait.</p> Andrea Rónavári, Gábor Kozma, Zoltán Kónya ##submission.copyrightStatement## https://biztonsagtudomanyi.szemle.uni-obuda.hu/index.php/home/article/view/232 p, 22 dec 2023 10:46:25 +0100 Akrilamid az élelmiszerekben https://biztonsagtudomanyi.szemle.uni-obuda.hu/index.php/home/article/view/407 <p>Maillard reakciók bizonyos, amino- és karbonil-csoportot tartalmazó vegyületek között játszódnak le. Ugyanazon Maillard-termék többféle reakció sorozat révén is keletkezhet. Az akrilamid több, káros hatása mellett genotoxicitása miatt is veszélyes vegyület, mivel jelenléte megzavarhatja az osztódó sejtek DNS-javító (DNA-repair) esélyeit. Az akrilamid oxidatív metabolitja a glicidamid toxicitása meghaladja az eredeti vegyület mérgezőségét. Kéziratunkban összefoglaljuk az akrilamid technológiai felhasználásának lehetőségeit. Áttekintjük e vegyület élettani, munkaegészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatásait. Az élelmiszerekben található akrilamid szennyezés jellemzésére bemutatjuk a 2018. január 1. és 2022. április 20. közötti időszakban 4139 mintán végzett vizsgálati eredményeket. A vizsgálatokat szabványos módszerrel végeztük. A mérésekhez deuterált akrilamid sztenderdet használtunk. Az elválasztás nagyhatékonyságú folyadék-kromatográfiás technikával (LC-ESI), a detektálás és mennyiségi meghatározás tandem tömegszelektív (MS/MS) detektor alkalmazásával történt.</p> Tamás Szigeti, Diána Bánáti ##submission.copyrightStatement## https://biztonsagtudomanyi.szemle.uni-obuda.hu/index.php/home/article/view/407 p, 22 dec 2023 10:48:09 +0100 Biztonságosak-e az új élelmiszerek? https://biztonsagtudomanyi.szemle.uni-obuda.hu/index.php/home/article/view/225 <p>Élelmiszeripari innovációk egyre több terméke kerülhet napjainkban az asztalunkra, mint például új technológiával előállított élelmiszerek, új tápanyagforrások, egzotikus gyümölcsök és növényi részek. Vajon, mi alapján garantálható az, hogy ezek az újdonságok valóban biztonságosak és nem veszélyeztetik egészségünket? Cikkünkkel betekintést nyújtunk az új élelmiszerek engedélyezésének folyamatába, aminek két alappillére, a tudomány és a jogi szabályozás, együttesen biztosítja azt, hogy az új élelmiszerek biztonsággal fogyaszthatók legyenek.</p> Anita Maczó, Annamária Nikolett Kiss ##submission.copyrightStatement## https://biztonsagtudomanyi.szemle.uni-obuda.hu/index.php/home/article/view/225 p, 22 dec 2023 10:51:57 +0100 Élelmiszer ellátási és ellátási láncok helyzete a pandémia után https://biztonsagtudomanyi.szemle.uni-obuda.hu/index.php/home/article/view/263 <p>Az élelmiszerszektor és az élelmiszer-ellátási lánc kritikus infrastruktúra szerepe miatt létfontosságú minden gazdaságban. A globális világjárvány jelentős hatással volt erre a területre, az élelmiszeripar egyes szereplői komoly problémákkal szembesültek a világjárvány ideje alatt. Megváltozott készletek, megváltozott fogyasztói szokások, beszállítói problémák munkaerőhiány is nehezítette az élelmiszerellátást globálisan. A világjárvány rávilágított néhány olyan problémára, amelyre érdemes a jövőben odafigyelni. Az új, előre nem látható válság hatásaival foglalkozni kell, hiszen gyökeres változásokat érhet el a globális kereskedelemben, sok olyan problémára és javítandó területre felhívva a figyelmet, ami eddig háttérbe szorult. Ez a tanulmány keresi az élelmiszerláncok világjárvány alatti problémáit, valamint a jövőbeli stratégiákat, irányvonalakat.</p> Virág Szalánczi-Orbán ##submission.copyrightStatement## https://biztonsagtudomanyi.szemle.uni-obuda.hu/index.php/home/article/view/263 p, 22 dec 2023 00:00:00 +0100 Az élelmiszerlánc védelmének felsőoktatási aspektusai https://biztonsagtudomanyi.szemle.uni-obuda.hu/index.php/home/article/view/304 <p>Az elmúlt évtizedek éleződő biztonságpolitikai helyzete, illetve a napjainkban zajló háborús események egyaránt előtérbe állítják az élelmiszerlánc-biztonságának kérdését. A múlt század végéig az élelmiszerlánc hagyományosan sérülékeny elemeire - vágóhidakra, állatgyógyszer, permetszer maradék, mikrobiológiai fertőzések esélyének minimalizálására - koncentrálódott a figyelem.&nbsp; Az egyre gyakoribbá váló élelmiszerbotrányok azonban rámutattak arra, hogy a probléma ekképpen történő megközelítése már nem elég, ennél jóval körültekintőbben és a kockázati tényezők maximális feltárásával kell az élelmiszerlánc- biztonság kérdését megközelíteni és kezelni. A problémák megelőzéséhez és kezeléséhez a figyelemnek már a teljes élelmiszerlánc minden elemére ki kell terjednie. Az elmúlt néhány évtized élelmiszerbiztonsági eseményei, és a XXI. század újabb biztonsági kihívásai tették indokolttá - a hagyományos élelmiszerlánc-felügyeleti eszközökön túl, a további biztonsági stratégiák kidolgozását, melynek elengedhetetlen része a kockázati tényezők felmérése, a szakemberek megfelelő felkészítése és intézkedési-megelőzési stratégiák kialakítása.</p> Éva Szendrő ##submission.copyrightStatement## https://biztonsagtudomanyi.szemle.uni-obuda.hu/index.php/home/article/view/304 p, 22 dec 2023 10:55:44 +0100 Az ivóvíz biztonságát fenyegető, főbb veszélyforrások napjainkban https://biztonsagtudomanyi.szemle.uni-obuda.hu/index.php/home/article/view/216 <p>Létezésünk alapja a víz, nem kizárólag biológiai értelemben. Az emberiség fejlődését, a civilizációk kialakulását nagyban befolyásolta a víz, hiszen az élelmiszerek előállítása mellett a szállítmányozásban, kereskedelemben is nagy szerepe volt és van napjainkban is. Pont a nagymértékű fejlődésnek, iparosodásnak köszönhetően egyre nehezebb megfelelő minőségű ivóvízhez jutni. Az urbanizációnak köszönhetően bizonyos víztestekbe különösen nagy mennyiségű, kémiai természetüket tekintve igen változatos szennyezőanyagok jutnak be. Ezen xenobiotikumok, valamint bomlástermékeik káros hatással vannak a vízi és szárazföldi ökoszisztémékra, valamint az emberi egészséget is veszélyeztethetik. A víz körforgásán keresztül bekerülhetnek az ivóvíz bázisokba, onnan pedig a fogyasztók poharába, vagy az élelmiszeriparon, mely iparág rengeteg ivóvizet használ fel, keresztük a tényérjukra. Kiemelten fontos tehát az emberiség jövőjének szempontjából az ivóvíz készletek megóvása.</p> Dóra Szepesi-Bencsik ##submission.copyrightStatement## https://biztonsagtudomanyi.szemle.uni-obuda.hu/index.php/home/article/view/216 p, 22 dec 2023 10:59:48 +0100