Emberi kockázati tényezők digitális információ szivárgás potenciáljának mérésére

  • Dániel Váczi Óbudai Egyetem Biztonságtudományi Doktori Iskola https://orcid.org/0000-0001-6770-6954
  • Edit Laufer Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Mechatronikai és Autótechnikai Intézet https://orcid.org/0000-0001-8362-4334
  • Tamás Szádeczky Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Műszertechnikai és Automatizálási Intézet
Kulcsszavak: Kiberbiztonság, Emberi faktor, Kockázati tényezők

Absztrakt

Emberi kockázati tényezők digitális információ szivárgás potenciáljának mérésére A kiberbiztonság egyik legnehezebben számszerűsíthető kockázati faktora az emberi tényező. Ennek oka, hogy egy adott szervezetnél dolgozó egyén más személyiséggel, környezeti körülményekkel rendelkezik és a szervezeten belül is mindenki más pozíciót tölt be. A különböző tényezők sokszor nehezen számszerűsíthetők és ráadásul nagymértékben függenek egymástól.

Ennek a kockázati tényezőnek a megismerése, majd ez alapján az erősebb védelem kialakítása szükséges, hiszen a kibertérben lévő támadások sokszor használják ki a felhasználók ismereteinek hiányát, vagy a fejlesztők, üzemeltetők hibáit.

A valóságot megközelítő kockázati tényező megállapításához a szerzők célja egy fuzzy rendszer megalkotása, mivel ez a matematikai módszer alkalmas a leginkább a bizonytalanságok kezelése mellett az emberi logika modellezésére.

Jelen tanulmányban a szerzők ismertetik annak a kérdőíves kutatásnak az eredményét, amely a digitális információ szivárgás szempontjából releváns kockázati tényezők feltárására irányult.

Megjelent
2021-09-15
Rovat
Információbiztonság