A kiberbiztonság és a banki kibervédelem fejlődése napjainkig

Kulcsszavak: kiberbűnözés történelme, kiberbiztonság fejlődése

Absztrakt

A kiberbűnözés már jóval az internet megszületése előtt megjelent. A korai időktől a számítógépeket és a hálózatokat állami és céges adatok „gyártására”, tárolására és továbbítására használták. Az első időszakban ezért még csak az adatok eltulajdonítása volt a motiváció. Az internet megjelenése előtt ez még lokális, helyhez kötött bűnelkövetés volt, ahogy az internet elterjedt a támadások is gyors sebességgel fejlődni kezdtek.

A 80-as években az email megjelenése különösen nagyot lökött a támadások elterjedésén. A 90-es években a webes böngészők megjelenése segítette a támadások elkövetését.

A következő jelentős hullám a közösségi média térnyeréséhez köthető. Azzal, hogy az emberek mindenféle információt megosztanak magukról, megnyitotta a személyes adat és a digitális adatlopás Pandóra-szelencéjét.

Az utolsó nagy fejlődési lépés a kiberbűnözés „intézményesedése” volt. A bűnözők már nem sötét szobákban, kapucni alatt rejtőzködő pattanásos tinédzserek (ahogy ezt az emberek elképzelték sokáig), hanem nemzetközi cégekként működő kiterjedt csapatok, akiket sokszor államok támogatnak.

A cikk célja bemutatni a kiberbiztonság, azon belül is a banki kibervédelem fejlődésének lépéseit a korai fázistól napjainkig.

Megjelent
2022-06-24
Rovat
Biztonságfilozófia és -történet