Drónok fejlődése, csoportosítása, felhasználása és ellenőrzése

Kulcsszavak: drónok, fejlődés, felhasználás, technológia, szabályozás

Absztrakt

A drónok műszaki fejlődéséből következően fontos szerepet játszanak életünk több területén is, úgy mint a közigazgatás, mezőgazdaság, nemzetközi és hazai kereskedelem valamint a honvédelem és rendvédelmi szervek életében.

A drónok azonban új jogi kérdéseket is felvetettek, melyeket a régi szabályozások nem tudnak megfelelően megválaszolni. A drónok jelenléte már elkerülhetetlen, ez a technológia azonban több jogi területet is érint, például személyiségi jogokat és használati engedélyezési jogokat. Azonban a drónok jelentős szerepet játszanak a nemzetbiztonság és több állami közigazgatási szerv működésében is. A drónok jelentős felhasználási potenciált rejtenek magukban, mindemellett a biztonságos használatához elengedhetetlen a megfelelő szabályozási keretek felállítása. Az pilóta nélküli légi járművek technológiája jelentős változásokat von maga után, és a jogalkotóknak ezeket a változásokat megfelelő flexibilis jogi keretek kialakításával szükséges lekövetni.

Jelen cikkünkben bemutatjuk a drón technológia és drón fejlesztések alapvető elemeit, valamint elemezzük a drón használat jogi környezetét, fő célunk a drónszabályozás legfontosabb aspektusainak azonosítása és kiemelése.

Megjelent
2022-09-21
Rovat
Biztonságfilozófia és -történet