Munkaegészségügy, munkabiztonság a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása során és az FNO (kitekintés)

Kulcsszavak: munkabiztonság, munkaegészségügy, FNO, funkcióképesség, fogyatékosság

Absztrakt

A fogyatékos személyek foglalkoztatása a munkaegészségügynek és a munkavédelemnek is speciális területe, melyhez nemzetközileg is ismert, elismert, illetve minden szakterület (mérnök, orvos, munkavédelmi szakember) által érthető és használható segédletek még csak fejlesztés alatt állnak.

A WHO által 2001-ben kiadott „A funkcióképesség, fogyatékosság és egészség nemzetközi osztályozása” az FNO, egy nemzetközileg elfogadott kódrendszer, melyet elsősorban az akadályozottság felmérésére, mérésére használnak a gyógykezelés és a klinikai rehabilitáció során.

Az FNO felhasználásának területeit áttekintettük a nemzetközi és a hazai irodalomban. A nemzetközi irodalom és a kutató csoportunk szerint is az FNO kódrendszerét használni lehetne a munkakörök felmérése során és a munkára jelentkező megváltozott munkaképességű személy képességeinek, akadályozottságának felmérésében és ezek alapján a munkakör munkavállalóhoz történő illesztésében is. Több lépcsős fejlesztés eredményeként fogjuk tudni használni rendszeren az FNO-t a munkaegészségügyben.

Megjelent
2022-09-22
Rovat
Munkabiztonság