A 2020-as Nemzeti Energiastratégia villamosenergia-szektort érintő újdonságai és kiberbiztonsági vonatkozásai

  • Patrik Ujváry BDI
Kulcsszavak: Nemzeti Energiastratégia, ellátásbiztonság, villamosenergia-rendszer, kiberbiztonság

Absztrakt

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2020 elején közzétette új energiapolitikai tervezetét, az új Nemzeti Energiastratégiát, amely a 2011-es verziót váltja majd fel és külön figyelmet kap az energiaszektor kiberbiztonsága is. E cikk a villamosenergia-szektort érintő energetikai és kiberbiztonsági részekkel foglalkozik.
Megvizsgálom, hogy a korábban 2020-ra tett előrejelzések mennyire tudtak megvalósulni és összehasonlítom az Energiastratégia új elemeit a korábbival.
Szó esik többek között a villamosenergia-fogyasztás mennyiségéről és forrásösszetételéről, a hazai erőművek beépített teljesítőképességének változásairól és a villamosenergia-importról is.
A rendkívül elöregedett magyar erőműparkot helyettesíteni kell, ezt elmulasztva veszélybe kerül a magyar villamosenergia-rendszer ellátásbiztonsága.
Az új Energiastratégia a következő évtizedekre a villamosenergia-fogyasztás egyre lassuló, de folyamatos növekedését vetíti előre. Új forgatókönyveket fogalmaz meg 2040-re, új preferált energiamixet ad, ez az ún. „PV-központú” forgatókönyv, mely ambiciózus, 90%-os karbonsemleges villamosenergia-termelési részarányt céloz meg.

 

Megjelent
2020-12-20
Rovat
Információbiztonság