Mesterséges nanoanyagok az élelmiszeriparban

Kulcsszavak: nanotechnológia, élelmiszeripar, táplálkozás, élelmiszerbiztonság

Absztrakt

Az elmúlt évtizedben szemtanúi lehettünk az újabbnál újabb nanoalapú (nanoméretű anyagokat tartalmazó vagy nanotechnológiával előállított) élelmiszerek, innovatív élelmiszer csomagolóanyagok, az úgynevezett „zöld-nanotechnológiás” növénytermesztés, vagy az élelmiszerbiztonság és hulladékcsökkentés fényében bevezetett nano-bioszenzorok fejlődésének. Az élelmiszeriparral kapcsolatos nanotechnológia alapú eljárások kiaknázása és fejlesztése számos szabadalmat eredményeztek, mivel az élelmiszertechnológusoknak és mérnököknek folyamatosan új módszereket kell találniuk az olyan élelmiszerek fejlesztése közben, amelyek globális szinten vonzóak lehetnek a fogyasztók számára. Ugyanakkor a nanorészecskék élelmiszertechnológiában való alkalmazása, a fogyasztók egészségével és biztonságával kapcsolatos aggodalmak miatt nagy kihívást jelent. Ebben a dolgozatban összefoglaljuk a jelenleg elérhető élelmiszerekkel kapcsolatos nanotechnológiai alkalmazásokat, a fejlesztési irányzatokat és ezek élelmiszeriparra gyakorolt hatásait.

Megjelent
2023-12-22