Általánosságban az élelmiszer-biztonsági rendszerekről
Absztrakt
Az élelmiszerek biztonságossága és minősége elengedhetetlen az egészséges táplálkozáshoz. Az élelmiszer-biztonságnak az élelmiszer teljes útján a termőföldtől az asztalig érvényesülnie kell. Ennek biztosításához és a minőség kialakításához elengedhetetlen az egységes szabályozások, szabványok alkalmazása, mellyel nem csak a biztonság és a minőség növekszik, de a termelés hatékonysága is. A különböző szabványok terjedésében a globalizációnak nagy szerepe volt, mellyel már elvárásokká váltak az élelmiszer kereskedelemben, pl. az ISO 22000, FSSC 22000, BRC, IFS szabványok. Ezeknek az alapja a HACCP (veszély elemzés és kritikus ellenőrzési pontok), felsővezetés elkötelezettsége a minőség iránt, erőforrások biztosítása, felelősségi körök meghatározása, élelmiszerbiztonsági előírások, rendszerek működtetése utasítások alapján, dokumentálás. Emellett az elmúlt években hangsúlyt kapott az élelmiszerhamisítás elleni védekezés. Ezek alapján az élelmiszerszektorban lévő vállalkozások egységes irányítás(ok) alapján tudnak működni, mellyel a vállalat értéke, a termék minősége és a vevői megítélés is növekszik.